Het sportseizoen breekt aan!

Nu de winter op zijn einde loopt en de coronacrisis (hopelijk) aan zijn laatste stuiptrekkingen bezig is, kunnen we ons klaarmaken voor een sportieve zomer met meer dan coronawandelingen in het lokale bos.

Hoe verleidelijk het ook is om er bij de eerste zonnestralen van de lente terug volop in de loop-, fiets-, padel- of voetbaltrainingen te vliegen, toch bouwen we hier best enige voorzichtigheid in. Na een coronajaar met weinig trainingen, loert het gevaar van overbelastingsletsels om de hoek. Deze willen we vermijden, want niets is zo vervelend als een blessure die een rem zet op je enthousiasme. Daarom zet ik graag enkele tips op een rijtje die kunnen helpen om gezond terug in vorm te komen.


Denk aan de basics: Core stability en kracht

Volop beginnen trainen zonder aandacht voor de core is niet het beste idee. Het is een beetje zoals een huis bouwen op een onstabiele fundering: vragen om problemen. Naast blessures voorkomen, zorgt een sterke core er ook voor dat je in het algemeen vinniger en krachtiger wordt.

Denk hierbij verder dan enkel kracht van de buikspieren. Ook rugspieren, bilspieren en bovenbeenspieren zijn belangrijk, maar met 2x 15 min/week kom je al een heel eind.

Bouw geleidelijk aan je intensiteit op

De meeste blessures bij sporters komen voort uit een te snelle opbouw van trainingsvolume. Zoals altijd valt kwaliteit boven kwantiteit te verkiezen! Vooral het trainingsvolume aan hoge intensiteit weegt snel door. Bouw in het begin vooral je rustige trainingen op, dit geeft je de noodzakelijke basis. De trainingen aan hogere intensiteit zorgen vooral voor de extra punch.

Varieer tussen verschillende sporten

Te veel focussen op 1 sport is als recreant geen goed idee. Probeer je volledige lichaam de aandacht te geven die het verdient door verschillende sporten te combineren.

Conditie die je opbouwt met het fietsen bijvoorbeeld, kan ook in het lopen ten goede komen en omgekeerd. Je wordt er een completere atleet door en het laat je toe om sneller op te bouwen. Bij fietsen heb je een andere impact op de benen dan bij lopen, en lopen belast de rug van fietsers eens op een andere manier. Dus, combineren is key!


Deze tips kunnen je al een eind vooruithelpen, maar zijn niet onfeilbaar. Indien je toch een blessure oploopt, kan het advies van een kinesitherapeut helpen om bepaalde spieronevenwichten of suboptimale bewegingspatronen op te sporen en weg te werken. Op die manier word je sterker en gezonder. Bij B-Strong zet ik bij voorkeur in op voorkomen in plaats van genezen en daarom hecht ik veel belang aan bewegen op een gezonde manier. Indien je advies wenst of met vragen zit, kan je mij altijd contacteren voor een gesprek.

 

Stay safe and B-strong!

Ben Stock